Home

11 September 2017

Leeftijd voor A-examen verlaagd naar 21 jaar


De rijbewijsregelgeving voor categorie A wordt aangepast.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een Europese wetswijziging doorgevoerd. Het ministerie zegt hierover: "Je kunt rijbewijs A op meerdere manieren halen. Ten eerste: als je minimaal twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A2 (en dus minimaal 22 jaar bent). Ten tweede is dit rijbewijs rechtstreeks te behalen (dus zonder dat je A2 hebt); je moet dan wel tenminste 24 jaar zijn. Ten derde kun je rijbewijs A ook rechtstreeks halen als je tenminste 21 jaar bent, maar dan krijg je de eerste twee jaar een ‘beperkt’ rijbewijs. Op je rijbewijs komt dan code 80 te staan en dat geeft de bevoegdheid om op een lichte, middelzware motor en op alle driewielige motorfietsen te rijden."

Deze aangepaste wet werd afgelopen juni aangenomen om ‘in de pas’ te kunnen lopen met de rest van Europa. Vanaf eind november 2017 kun je bij het CBR terecht voor de nieuwe examenaanvragen. Vanaf dan heb je de mogelijkheid om op je 21ste je rijbewijs A te halen met de toevoeging van code 80. Omdat je je examen op een zware motor hebt gedaan, kun je - na twee jaar - zonder nogmaals examen te doen je rijbewijs omruilen (tegen betaling van leges) voor een nieuw rijbewijs zonder de toevoeging code 80.

Het rijbewijzenstelsel A1, A2 en A blijft gewoon gehandhaafd. Je mag dus niet met je A2-rijbewijs op een gemotoriseerde driewieler stappen. Vanuit een A1- of A2-rijbewijs moet je nog steeds examen doen om het A-rijbewijs te krijgen.

Denkt het ministerie na over een eventuele overgangsregeling voor mensen die in 2017 hun A2-examen gedaan hebben en die dus over twee jaar het extra examen voor A moeten doen? Het ministerie laat weten: "Nee, er komt geen overgangsregeling. De rijbewijzen zijn niet direct te vergelijken. Beide trajecten hebben voor- en nadelen. Via A2 kost een examen meer, maar je kan een jaar eerder beginnen en die combi leidt wel direct tot A-onbeperkt op je 22ste. A met code 80 heeft als voordeel dat je geen examen meer hoeft te doen maar heeft als nadeel dat je pas op je 21ste mag beginnen en je de eerste twee jaar een beperking hebt op je A-rijbewijs waardoor je op maximaal een A2-motor mag rijden."

Door Vera de Bruijn