Home

26 February 2018

"Telefoon neemt stuur over"


Vandaag in de Telegraaf:
De smartphone was al een beetje slim, maar hoe slim ze kunnen worden blijkt deze week in Barcelona tijdens het World Mobile Congress (WMC). Telefoons nemen in de toekomst taken van ons over en als eerste producent ter wereld laat Huawei zelfs de besturing van een auto over aan een smartphone.
Maar zien zij de motorrijder wel?

door Lenno van Dekken
Huawei laat in het stadion van FC Barcelona een zelfrijdende auto zien die wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie in de telefoon. Een Porsche Panamera is hiervoor omgebouwd tot een zelfsturende auto. De op het dashboard gemonteerde telefoon ziet de omgeving, herkent voorwerpen en geeft de auto opdracht deze te ontwijken.

Onderscheid
De kunstmatige intelligentie kan onderscheid maken tussen duizenden verschillende objecten en op basis daarvan beslissingen nemen. Dezelfde technologie wordt al door Huawei gebruikt om de telefoongebruiker te assisteren bij het nemen van foto’s.

Motorrijder
De belangenvereniging voor Motorrijders vraagt zich wederom hardop af of deze ontwikkeling ook getest wordt met motorrijders?
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de auto een voor hem rijdende auto gaat inhalen, maar jij als motorrijder rijdt naast de zelfrijdende auto, wordt jij dan nog gezien door de 'smartphone'? Hoe smart is smart in zulke gevallen.

Wij zullen hierover vragen gaan stellen aan het ministerie en ook aan de RDW.