Home

09 March 2018

MAG in actie tegen heffingen


Het leek even een dreigement, maar hij deed het toch: op 7 maart zette Donald Trump zijn handtekening onder torenhoge heffingen op geïmporteerd staal en aluminium. De Europese reactie liet niet lang op zich wachten. Slecht nieuws voor onder meer Harley-rijders, dus de MAG komt in actie.

Trumps besluit brengt niet alleen schade toe aan zijn eigen auto- en andere metaalverwerkende industrieën en aan ons eigen Tata Steel, maar het leidde ook direct tot tegengas vanuit Brussel: bij monde van Jean-Claude Juncker kondigde de Europese Commissie aan om dan ook heffingen te gaan toepassen op Amerikaanse producten, van whisky tot jeans en motoren, onderdelen en accessoires. De FEMA heeft hier direct actie op ondernomen en de MAG laat zich natuurlijk niet onbetuigd. In een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken maken we duidelijk welke consequenties zulke stappen voor motorrijders, dealers en andere betrokken kunnen hebben.

Als de kippen
Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt. In 2002 had Amerika, toen nog onder aanvoering van George W. Bush, vergelijkbare plannen. Ook toen schreef de MAG het ministerie aan. Met succes: motorfietsen werd van de sanctioneringslijst afgevoerd. Den Haag blijkt dus gevoelig voor onze argumenten. Enkele jaren daarvoor kwam de American Motorcyclists Association AMA met evenveel resultaat in opstand tegen Amerikaanse heffingen op Europese motorfietsen. Inspraak bestaat, maar je moet er wel altijd als de kippen bij zijn. En dat doen we, samen met onze leden en onze internationale partners!

Foto MICHAEL REYNOLDS/EPA
Tekst Hugo Pinksterboer


Update 1 juni 2018 Door Vera de Bruijn:

Import heffing op staal en aluminium door president Trump gaat toch door
Even leek van uitstel toch afstel te komen nadat Trump op 7 maart zijn handtekening zette om 25% heffing  op staal- en 10% heffing op aluminium door te voeren waarna de bondgenoten zoals de Europese Unie tijdelijk werden vrijgesteld. De termijn die daarvoor stond is vanaf vandaag afgelopen.

In maart heeft de MAG al een brief gestuurd aan het ministerie van economische zaken om aan te geven dat dit verstrekkende gevolgen voor de industie, motordealers en motorrijders zal hebben. Helaas heeft, in tegenstelling tot die keer in 2002, niet geholpen.
De Europese Unie is nu van plan als tegenmaatregel heffingen in te stellen op Amerikaanse producten. Niet alleen de Wisky, pindakaas en spijkerbroeken worden nu duurder maar ook de Harley Davidson en onderdelen hiervan, gaan in prijs omhoog.