Home

21 March 2018

Slimme verkeerslichten in Noord-Holland


Recent is op de N205 tussen Nieuw-Vennep en Haarlem de slimme verkeerslichten in werking gesteld. Met een app op de smartphone is het mogelijk om je auto 'aan te melden' bij een verkeerslicht. Wij vragen ons af hoe wij dat als motorrijder moeten gaan doen.

De nieuwe slimme verkeerslichten werken aan de hand van het herkennen van de app op de smartphone en zo kan je je auto laten aanmelden op deze verkeerspleinen. De app krijgt zo direct info van de verkeerslichten terug, zodat je in de auto kan zien hoelang het verkeerslicht nog op groen of op rood staat. Of hoelang het nog duurt voordat het licht op groen gaat en de app geeft zelfs aan wat de gewenste snelheid is om in de groene golf te blijven of te komen.

Ideaal dus voor om de doorstroming van auto's en ook van vrachtwagens te verhogen. Ook is het systeem zo intelligent dat het voorrang zou kunnen verlenen aan de rijbaan die het meeste verkeer heeft, of als een ambulance nadert.

Dit systeem is Talking Traffic genoemd en zal op kort termijn ook uitgerold gaan worden op 80 kruispunten in Amsterdam en omgeving.

Maar hoe moeten wij als motorrijder hier mee omgaan. Een smartphone zit normaal gesproken weggestopt in onze motorjas en kunnen wij dus niet even 'raadplegen' of we wel in de groene golf zitten.
In de presentatie van het systeem wordt natuurlijk alleen gepraat over de auto en automobilist, en niet over de cobinatie met motorrijders. Wij zullen dus gewoon moeten blijven opletten en dus met het autoverkeer moeten meerijden?
De MAG blijft ook deze ontwikkeling op de voet volgen.


Foto de Telegraaf