Home

08 May 2018

FEMA bijt zich vast in de aanhoudende fouten in zelfrijdende auto'sNa de al bevestigde bezorgdheid, maakt het Uber-ongeval in Tempe, Arizona in maart en de rol van de software hierin, duidelijk dat rijtaakassistentiesystemen in auto's veiliger moeten worden gemaakt en dat zogenaamde zelfrijdende auto's nog lang niet klaar zijn om toegang te krijgen tot onze openbare wegen.
Software
We waren bezorgd toen in 2016 een Tesla een motorrijder in Noorwegen raakte dat de sensoren en / of de software van moderne auto's met geavanceerde rijhulpsystemen niet goed reageerden op motorrijders.

Noors incident
Na het incident in Noorwegen schreef het Noorse lid van NMCU (de Noorse MAG) een brief aan Elon Musk van Tesla. MAG, KNMV en FEMA hebben besloten de zorgen kenbaar te maken aan de RDW, de Nederlandse Autoriteit voor Voertuigen. De RDW had het Tesla-type goedgekeurd voor de Europese Unie en we vroegen hen hoe een typegoedkeuring kon worden verleend aan auto's die schijnbaar niet goed reageerden op motorrijders. De RDW heeft onze zorgen erkend en deze zelfs gedeeld. Dit type test maakt echter nog steeds geen deel uit van de gebruikelijke procedure. Eén goedkeuringsinstantie kan dit niet wijzigen. Om de noodzaak van dit soort tests vast te stellen, voerde de RDW een aantal voorafgaande testen uit met geavanceerde cruise control (ACC) -systemen met verschillende auto's en motorfietsen. In maart 2018 publiceerden ze hun rapport. Het bleek dat onze zorgen gerechtvaardigd waren.

verkeerd
Na vele kleine en grotere incidenten met zelfrijdende auto's en met geavanceerde rijhulpsystemen kwam er een derde aanwijzing dat fabrikanten van deze systemen en deze auto's ons blootstellen aan een te hoog risico. Deze keer werd een voetganger door de software aangezien voor een vuilniszak of een ander statisch object waardoor de auto niet reageerde toen ze de weg overstak. Bij een ander incident merkte de zelfrijdende auto een onbeweeglijke politiemotor niet op.

FEMA-secretaris-generaal Dolf Willigers: "Het is tijd voor de Europese Commissie om te komen met de juiste testcriteria voor ADAS en voor zelfrijdende auto's.  Voor zowel de Europese Unie als de nationale regeringen is het tijd om te stoppen met het blindelings volgen van de fabrikanten die verkeersveiligheid niet als prioriteit beschouwen.

Foto: NTSB