Lopende zaken werkgroep verkeer
Veel van de werkzaamheden van de MAG-vrijwilligers hebben te maken met verkeer en we zijn dan ook constant bezig met de behandeling van opmerkelijke meldingen en opvallende zaken die wij motorrijders op straat tegenkomen. Op deze internetpagina proberen we je op de hoogte houden van de lopende zaken en ontwikkelingen. Het feit dat de lopende zaken hier nu vermeld zijn wil niet zeggen dat je niet meer hoeft te reageren. Als wij bij een wegbeheerder aan tafel zitten maakt het wezenlijk verschil of wij een enkele reactie hebben gekregen of dat er tientallen motorrijders hun ongenoegen kenbaar hebben gemaakt. Alle mail is welkom, dus schroom niet om te reageren.

Paul Hom,
coördinator verkeer

Geen boete Groen Licht-zaak
Op 5 juli 2006 stond MAG-lid Mischa van den Bosch in Delft voor de rechter. Hij was daarheen gegaan om zich te verweren tegen een opgelegde boete van €95 die hem opgelegd was wegens het doorrijden bij een niet op groen springend verkeerslicht. Mischa ontkende het doorrijden niet, maar voerde aan dat er geen andere redelijke mogelijkheid was om het kruispunt te passeren wegens een technisch defect aan de installatie. Om zijn verhaal te laten ondersteunen was de MAG uitgenodigd om bij de zitting aanwezig te zijn. MAG-voorzitter Nico Perk nam de uitnodiging gaan en zo stonden ze samen de rechter te woord. Het feit dat de MAG al vanaf 1998 een meldpunt voor niet volledig werkende detectielussen heeft maakte op de rechtbank een zeer goede indruk. Mischa werd vervolgens formeel schuldig verklaard maar gelijktijdig werd de boete ingetrokken en zou het reeds betaalde bedrag retour gestort worden. Het formeel schuldig verklaren is iets waar geen rechtbank omheen kan, omdat het een geconstateerde overtreding blijft. Een rechter heeft in ons land gelukkig wel de ruimte om zijn eigen interpretatie te verwerken in zijn eindoordeel. Resteert het opmerkelijke feit - althans in onze ogen - dat de bekeuring gegeven was door een motoragent...

Wil jij een Groen Licht-melding doen? Klik dan hier.

Foto: Nico Perk

Verkeersremmers Bergeijk
In de gemeente Bergeijk is men een proef gestart met verkeersremmers. Deze bestaan uit wegversmallingen en plateaus van klinkers net voor of na bochten. Na de gemeente op de hoogte te hebben gebracht dat deze voor motorrijders verraderlijk kunnen zijn omdat de randen van de plateaus net op de rij lijn van motorrijders liggen en we onze zorg hierover hebben uitgesproken, zijn we uitgenodigd, om bij de evaluatie in het najaar aanwezig te zijn en ons verhaal te doen. Tot die tijd blijven ze helaas liggen.

Foto: Roland v/d Ven

Rotonde Maaswijkweg Spijkenisse
De MAG kreeg een melding over een rotonde in Spijkenisse. Het betreft een zogenaamde turborotonde met gescheiden rijrichtingen. Deze rotondes zijn we natuurlijk vaker tegen gekomen. Essentieel is om vóór de rotonde al de rijrichting te kiezen. Hiertoe zijn pijlen aangebracht op het wegdek. Bij deze rotonde zijn er echter ook pijlen aangebracht op de rotonde zelf, precies op de rijlijn van een motorrijder. Juist als je met je motor in de bocht ligt moet je de pijlen zien te ontwijken of voor het risico kiezen om er overheen te rijden. Bij anti-spookrijderspijlen heeft Rijkwaterstaat geadviseerd om deze niet in een bocht aan te brengen. Dit is een vergelijkbare situatie. De MAG heeft de gemeente Spijkenisse aangeschreven voor commentaar.

Foto: Hans v/d Stek

Lingewaard - Ribbelstroken
De werkgroep verkeer van de MAG kreeg de melding dat de gemeente Lingewaard plannen heeft om ribbelstroken aan te leggen in het midden van dijkwegen. Dit om de snelheid van motorrijders terug te dringen. De MAG heeft de gemeente Lingewaard om opheldering gevraagd. Het voorstel is in een dagblad geopperd door een raadslid, maar heeft echter nooit de gemeenteraad gehaald. Daarmee is het (voorlopig) van de baan.

Muiden - Slagboom
Gemeente Muiden heeft op de Maxisweg, ter hoogte van de Pampusweg, een slagboom geplaatst. Gemeente Muiden heeft in een gesprek met de MAG op het gemeentehuis te Muiden, de maatregel uitgelegd. De Maxisweg is ter hoogte van het Amsterdam-Rijnkanaal slechts zes meter breed. Hierdoor is er onvoldoende ruimte om een veilige doorgang voor alle weggebruikers, met name (brom)fietsers, te kunnen garanderen. Gemeente Muiden heeft daarom gekozen voor een afsluiting voor alle verkeer (m.u.v. streekvervoerbussen en landbouwvoertuigen) om zo een veiligere doorgang voor (brom)fietsers te kunnen realiseren.

De MAG heeft op 28 maart 2006 een bezwaarschrift ingediend bij gemeente Muiden. Ons bezwaar is gericht tegen het besluit van de raad van Muiden van 27 februari 2006 om ook een inrijverbod voor motoren op de brug Amsterdam-Rijnkanaal (Maxisweg) in te stellen. Er was namelijk al lang een inrijverbod, maar dat gold alleen voor auto's. De raad van Muiden heeft het bezwaarschrift om advies voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie voor Bezwaarschriften. Tijdens een hoorzitting op 27 april 2006 is de MAG in de gelegenheid gesteld het bezwaarschrift toe te lichten. Tegelijkertijd is gemeente Muiden gevraagd tijdens de hoorzitting het besluit toe te lichten. Vooraf aan de hoorzitting heeft de MAG inzage gekregen in alle stukken over de zaak. Tijdens het bestuderen hiervan werd al snel duidelijk dat het niet toelaten van motoren niets te maken heeft met het verbeteren van de veiligheid, wat door de gemeenteraad als belangrijkste argument aangevoerd was. Dat motorrijders een gevaar vormen is op geen enkele wijze aangetoond, terwijl dit in de raadsvergadering van 27 februari wel is gesuggereerd. Dit is door de MAG aan de Commissie voor Bezwaarschriften ook duidelijk kenbaar gemaakt. De MAG hoopt dat de Commissie voor Bezwaren, na het aanhoren van de sterke argumenten van de MAG, een voor de motorrijders verstandig advies zal uitbrengen aan de raad van gemeente Muiden en dat het geduld van de motorrijders beloond zal worden.

Plakdrempels Heerhugowaard
Op de van Veenweg in Heerhugowaard zijn plakdrempels in een bocht toegepast. De MAG heeft de gemeente Heerhugowaard verzocht om deze voor motorrijders gevaarlijke situatie aan te passen. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente Heerhugowaard de verkeerssituatie gewijzigd door een wegversmalling aan te brengen. In de nabije omgeving is een nieuwe school gebouwd en er moest ad-hoc nog worden gekeken naar een nieuwe en veilige oversteekplaats voor fietsers. Deze oversteek is gevestigd binnen de bebouwde kom waar niet sneller gereden mag worden dan 50 km/u. De gemeente had als eerste optie gekozen voor een plakpaddestoel. Binnen een week had de gemeente al verschillende reacties cq klachten gehad. De paddestoel is volgens de MAG een voor motorrijders onacceptabele oplossing. De gemeente kwam, na het ter plaatse beoordelen, tot dezelfde conclusie. Binnen twee weken was er een tekening gemaakt voor een nieuwe veilige oversteek. De werkgroep verkeer van de MAG heeft zich hierover gebogen en vindt dit een acceptabele oplossing. Het betreft een wegversmalling met een zuil welke goed zichtbaar is voor het verkeer. Het wegdek is niet verhoogd. Voor motorrijders een veilige oplossing met dank aan de beleidsmedewerkers afdeling verkeer van de gemeente Heerhugowaard voor het snelle reageren.

Op de foto's zie je de situatie voor en na de bemoeienis van de MAG.

Foto's: Peter Zuurbier

Wegplakkaten Soest/Soesterberg
De MAG heeft een melding ontvangen over wegplakkaten in de gemeente Soest/Soesterberg. Voor motorrijders vormen dergelijke plakkaten een gevaar vanwege de gladheid. De betreffende plakkaten zijn recent aangebracht en nu is reeds het verschil voelbaar tussen het gladde oppervlak en het omringende asfalt. Dit zal door slijtage alleen maar erger worden. Bijkomend bezwaar is deze nu vierkant zijn en vrijwel de gehele rijstrook in beslag nemen. Je kunt ze dus niet vermijden (let op de schampblokken rechts). Bovendien is het begin van een 30km zone een plaats waar veel geremd moet worden met alle gevolgen van dien. Naar aanleiding van ons bezwaar heeft de gemeente Soest aangegeven extra terughoudend te zijn met het toepassen van dergelijke markeringen.

Goudse geleiderail
Eind november 2005 heeft de gemeente Gouda een motorvriendelijke geleiderail geplaatst langs de Burg. van Reenensingel. De MAG bedankt de gemeente Gouda voor deze uitstekende voorziening!

Foto: Koos de Jong

Dynamische drempel
Begin 2004 heeft de MAG een nieuw type beweegbare drempel getest. Het betrof de Busvriendelijke Dynamische (BVD) drempel van Total Technical Solutions. Het verslag is gepubliceerd in Mag-a-zine 71, april. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en wordt de drempel in de praktijk toegepast. Bijgaande foto maakten we in Nieuwegein in een 30-kilometerzone. Hoewel we als motorrijder de maximale hinder ondervinden door het lage gewicht van de motor is deze drempel toch motorvriendelijk te noemen. Hij is aangelegd over de gehele rijbaanbreedte, is goed zichtbaar en de stroefheid is ruim voldoende. Op de weg waar we deze drempel aantroffen lagen nog andere (paddestoel) drempels. Wat ons betreft worden deze vervangen door de BVD-drempel.

Westerscheldetunnel
De Westerscheldetunnel kampt al geruime tijd met een probleem: de slagbomen op het tolplein in Borssele werken voor motorrijders niet naar behoren en met enige regelmaat wordt een motorrijder geraakt door een te vroeg sluitende slagboom. De directie van de tunnel heeft in oktober een onderzoek aangekondigd en de motorrijders dringend aangeraden geen automatische tolpoort te kiezen, maar via de kassa te rijden. Begin november is men echter nog een stap verder gegaan en heeft alle poorten verklaard tot verboden gebied voor motoren. Hierdoor is het alleen nog toegestaan om met de motor langs de kassa te rijden waarbij je meer tijd kwijt bent en de T-tag handmatig moet worden gelezen. Deze maatregel heeft veel kwaad bloed gezet bij de motorrijders die de tunnel regelmatig gebruiken, omdat zij nu de dupe worden van het feit dat de tunneldirectie niet in staat lijkt systeem van de slagbomen onder controle te krijgen. De MAG is uiteraard niet te spreken over de gang van zaken en heeft de NV Westerscheldetunnel hierover benaderd en gevraagd op welke termijn men het probleem denkt op te lossen op een manier die ook voor motorrijders bevredigend is.

Update Westerscheldetunnel
De directie van de Westerscheldetunnel heeft de MAG in mei 2006 laten weten dat er nog steeds problemen zijn met de detectielussen bij de tolpoorten. Belangrijkste oorzaak is de snelheid van het voertuig en veroudering van de (meet) apparatuur. Men zoekt nu een tijdelijke oplossing in het verbeteren van het onderhoud en een proef met nieuwe meetlussen. De directie zegde toe om de MAG op de hoogte te houden van de resultaten en verdere ontwikkelingen.

klik op een foto voor een grotere weergave (foto's: Louis v/d Broeke)

Houten vangrail
Waarschijnlijk heb je het al in de krant gelezen: langs de A50 bij Veghel wordt Nederlands eerste houten geleiderail geplaatst. Helaas is in de media de indruk ontstaan dat motorrijders volledig achter de plaatsing van de houten rail staan en dat deze rail zelfs veiliger voor motorrijders zou zijn dan de stalen variant.
Lees hier verder

Opgelost: Leeuwarden - Paddestoelen
Op de Wergeasterdyk in Goutum is een motorrijdster onderuitgegaan als gevolg van plakpaddestoelen in een bocht. Op aandringen van de MAG heeft de gemeente Leeuwarden de plakpaddestoelen verwijderd. De gemeent heeft in een brief aan de MAG aangegeven de door ons genoemde nadelige aspecten van dit type drempel voor motorrijders te onderschrijven.

foto: Rinus Koopman

Noord-Holland - N207
Op de N207 tussen Hillegom en Leimuiden is een verhoogde baanscheiding aangebracht om inhalen te voorkomen. Inmiddels is het eerste motorongeval als gevolg daarvan al gemeld. De MAG heeft de gedeputeerde om opheldering gevraagd.

foto: Arjen Prins

Rollerbanken
De firma DetraX is voornemens om een rollerbank toe te passen bij benzinepompen als maatregel tegen benzinediefstal. De MAG heeft haar bezwaren kenbaar gemaakt bij de fabrikant en gevraagd of er bij de ontwikkeling ook rekening wordt gehouden met motorfietsen. De fabrikant heeft toegezegd de MAG uit te nodigen bij de eerste (proef) opstelling.

De werkgroep MAG & verkeer bestaat uit de volgende vrijwilligers:

Paul Hom

coordinator

Tel: 0346-354519

Peter Zuurbier

meldpunt groen licht

klik hier voor meldingen

Cees Bos
Louis v/d Broeke
Jan Bronsveld
Andra van Deelen
Herman Heusschen
Wim Koblens
Arjen Prins
Wim Jaap Schutte
Harro Vaags

 

Links naar verkeersgerelateerde pagina's

 

Verkeer en waterstaat

ANWB

CROW

Duurzaam Veilig

Verkeerskunde

Raad voor de transportveiligheid

Raad voor verkeer en waterstaat

Rijkswaterstaat

SWOV

www.maximumsnelheden.info

werkzaamheden Zuid-Nederland

 

Wordt het licht niet groen? Klik hier!

Als eerste gemeente in Nederland heeft de gemeente Hilversum besloten om motorrijders bescherming onderaan de bestaande geleiderail te bevestigen. Hiermee reageert de gemeente op de wens van de MAG om de gevaarlijke situatie die voor motorrijders was ontstaan te verbeteren.

Klik hier voor meer foto's

De situatie voor de aanpassing

(foto: MAG/Dick Bakker)

De situatie tijdens de aanpassing

(foto: MAG/Maarten Dekker)

 

 

MAG & verkeer

Regelmatig worden wij als motorrijders geconfronteerd met verkeerssituaties die gevaar opleveren of op kunnen leveren. Deze situaties zijn vaak het gevolg van ondoordacht handelen van de wegbeheerders. Zij redeneren vaak uit het oogpunt van de automobilist en vergeten daarbij de motorrijder. Uiteraard komt het ook voor dat wegbeheerders niet op de hoogte zijn van een bepaalde situatie. Er is wel een onderhoud- en controleplicht, maar we kunnen niet verwachten dat de wegbeheerder ieder moment van de dag het wegennet controleert. Vaak is de wegbeheerder afhankelijk van meldingen van oplettende burgers. In de praktijk blijkt dat het goed mogelijk is om in contact te komen met wegbeheerders en ze via informatie en overleg te wijzen op motorvriendelijke oplossingen. 

De afgelopen jaren heeft de MAG een meldpunt ingesteld waar motorrijders terecht konden met klachten over gevaarlijke wegsituaties voor motorrijders. Hierbij fungeerde de MAG als service verlenende instantie. Met deze meldingen en de afhandeling daarvan heeft de MAG veel kennis opgedaan. Met ingang van 2005 zal deze kennis in kaart gebracht worden om als kennisbank te dienen voor zowel motorrijders als wegbeheerders. 

De MAG adviseert dan ook om dergelijke meldingen direct bij de wegbeheerder onder te brengen. Om je hiervoor wegwijs te maken hebben we het volgende stappenplan gemaakt: 

Stap 1 Wat is het probleem
Let op de totale situatie zoals de maximum snelheid ter plaatse, bebording, verlichting, situatie bij slecht zicht, en bekijk de situatie vanuit verschillende invalshoeken. Het is belangrijk dit goed voor te bereiden en te controleren voor je contact opneemt met de wegbeheerder. Ga zonodig nog een keer terug om te kijken en zo mogelijk foto's te maken. 

Stap 2 Wat zijn de oplossingen
Bedenk ook wat je als oplossing ziet om de situatie te verbeteren. Zijn er misschien vergelijkbare situaties die je als voorbeeld kunt stellen? 

Stap 3 Wie is de wegbeheerder
Globaal geldt dat wegen binnen de bebouwde kom in beheer zijn bij de desbetreffende gemeente. Buiten de bebouwde kom is de provincie vaak de wegbeheerder (N-wegen) en snelwegen (A-wegen) vallen onder beheer van Rijkswaterstaat. Dijkwegen kunnen in beheer zijn bij een waterschap. Je kunt op de volgende internetpagina alle wegen van Nederland terug vinden met de betreffende wegbeheerder: www.maximumsnelheden.info

Stap 4 Neem contact op met de wegbeheerder
Adressen van gemeenten en provincies kun je vinden via www.wijsvinger.nl. Rijkswaterstaat kun je bereiken via de Landelijke Klachtenlijn RWS via e-mail of per telefoon 0800-8002. Je kunt de wegbeheerder benaderen via telefoon, e-mail of brief. Voordeel van een e-mail of brief is dat je de situatie kunt verduidelijken aan de hand van foto's. Maar het kan even duren voor je reactie krijgt. Kijk op de internetpagina van gemeente of provincie wie zich bezig houdt met wegen en verkeer. Soms is er een speciaal meldformulier. Richt anders je brief of e-mail naar de afdeling wegen en verkeer. Bij acuut gevaar door bv een verloren lading zand of gaten in de weg is het beter contact op te nemen met de locale politie via 0900-8844. Zij kunnen de melding snel doorspelen naar de wegbeheerder.

Stap 5 Houd de MAG op de hoogte
Stuur een kopie van de brief of een cc van de e-mail. Wij zullen ons niet direct met de melding bezig houden maar we zijn op die manier wel op de hoogte van de situatie. Vermeld ook in je brief dat je ons een kopie hebt gestuurd. Op die manier kunnen we snel contact leggen als wij vragen of opmerkingen hebben of als ons om advies wordt gevraagd. 

Om je op weg te helpen bij het aanschrijven van de wegbeheerder vindt je hierbij een voorbeeldbrief en een toelichting. Het is natuurlijk niet verplicht om deze brief te gebruiken en de tekst kun je zonodig naar eigen wens aanpassen.


Zijn er nog vragen? Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen via 

MOTORRIJDERS ACTIE GROEP
Postbus 46
8900 AA Leeuwarden

Telefoon: 0346-354519
E-mail:

Snelle oplossing Tilburg
Jarenlang hebben MAG-vrijwilligers wegbeheerders benaderd om gevaarlijke wegsituaties aan te kaarten. Dit is nu echter veranderd. Vrijwel altijd is een gevaarlijke wegsituatie door elke motorrijder zelf op te lossen. MAG-vrijwilliger Dolf Willigers geeft een praktijkvoorbeeld uit Tilburg: "Jarenlang maak ik al min of meer regelmatig gebruik van de lappendeken, die de gemeente Tilburg omschrijft als wegennet. Van een kuil meer of minder kijk ik niet meer op, maar die ene, die ik eind april ineens voor mijn voorwiel bespeurde deed mijn hart even stilstaan. Komend vanaf de A58 draaide ik de Blaakweg op richting Tilburg. Avondspits, druk verkeer voor en naast me, dus dan kijk je niet in de eerste plaats naar het wegdek. Opeens zie ik een groot langwerpig gat in het asfalt. Zeker 15 cm diep, met scherpe randen en precies voor mijn wiel. Had ik het niet op het laatste moment ontweken, dan was ik met Africa Twin tegen het wegdek geklapt. Gelukkig kon ik er net omheen. De volgende dag heb ik gebeld met de klachtenlijn van de gemeente Tilburg, gewoon als geschrokken en bezorgd burger en niet als MAG-vrijwilliger. Tot mij aangename verrassing kreeg ik meteen contact. Ik kon de situatie uiteenzetten, de gegevens werden genoteerd en de gemeente zou actie ondernemen. Koninginnedag was een mooie gelegenheid om te kijken of de gemeente woord had gehouden, want weinig verkeer op dit normaliter drukke punt. Hierdoor kon ik in alle rust de motor in de middenberm kwijt en kon ik gewapend met fotocamera en het voor mij onmisbare MAG-veiligheidshesje de situatie vastleggen. Zowaar: het gat was gevuld, zij het wel erg provisorisch en met gebruik van veel te weinig asfalt. De gemeente zal wel spoedig meer structurele maatregelen moeten nemen, anders kan ik over een maand weer gaan bellen, maar het acute gevaar is geweken. Eén telefoontje en een gevaarlijke wegsituatie minder. Zo simpel gaat dat soms."