Groninger cable-barriers verwijderd!

Op woensdag 12 juli heeft de provincie Groningen de cable-barrrier langs de N860 laten demonteren. Cable-barriers - vangrails bestaande uit tussen paaltjes gespannen staalkabels - worden als zeer gevaarlijk voor motorrijders beschouwd.

 

De Motorrijders Actie Groep (MAG) heeft protest ingediend tegen de plaatsing van cable-barriers als geleiderail langs de provinciale weg N860, van Waterhuizen naar Hoogezand. De gedeputeerde voor verkeer en vervoer van de provincie Groningen, de heer Musschenga, heeft de constructie nu laten verwijderen.

Naar aanleiding van protesten van de motorrijdersorganisatie Motorrijders Actie Groep (MAG) tegen de cable-barrier in Groningen en de daarop volgende belofte van verkeersminister Peijs om deze staalkabelconstructies niet langer toe te staan langs Nederlandse wegen, hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen besloten de cable-barrier langs het Winschoterdiep (N860) te vervangen door een normale geleiderailconstructie in combinatie met een voorziening die de vangrail bestand maakt tegen een vloedgolf ten gevolge van tewaterlatingen bij de naastgelegen scheepswerf.

In de Voorjaarsnota 2006 stelt de provincie Groningen het zo:
"In het voorjaar van 2005 heeft de provincie langs de provinciale weg N860 ter hoogte van Shipyard Ferus Smit over een lengte van 200 meter de vangrail vervangen door een cable-barrier. Voor deze constructie is gekozen omdat hier drie tot vier keer per jaar nieuwbouwschepen te water worden gelaten en deze constructie bestand is tegen een vloedgolf t.g.v. een tewaterlating en voldoet aan de Europese eisen. In het verleden moest bij iedere tewaterlating de vangrail worden verwijderd. Vanuit oogpunt van verkeersveiligheid en de hoge kosten voor de- en montage is naar een goed alternatief gezocht en gevonden in de cable-barrier. De Motorrijders Actie Groep is echter fel gekant tegen deze constructie en heeft door succesvolle acties weten te bereiken dat de minister de cable-barrier heeft verboden langs rijkswegen. Vanwege alle (politieke) commotie rond de cable-barrier stellen wij voor deze voorziening langs het Winschoterdiep (N860) te vervangen door een normale geleiderailconstructie in combinatie met een voorziening die de vangrail bestand tegen een vloedgolf maakt."

De MAG is zeer ingenomen met het besluit van de provincie Groningen om tegemoet te komen aan de wensen van motorrijders. De MAG is uiteraard te allen tijde bereid met de provincie mee te denken over een goede en motorvriendelijke oplossing voor de weg langs het Winschoterdiep.

 

Een motorrijder die na een valpartij of bij een ongeval in contact komt met een cable-barrier (een tussen paaltjes gespannen staalkabel) zal ernstig lichamelijk letsel oplopen. Binnen de motorwereld bestaat dan ook grote eensgezindheid tegen de voor motorrijders onacceptabele cable-barriers. De landelijke motorrijdersorganisaties MAG en KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) hebben bijvoorbeeld ook reeds hun krachten gebundeld tegen een plan van de provincie Overijssel, om bij de herinrichting van de provinciale weg N340 gebruik te gaan maken van cable-barriers.

 

Het plaatsen van cable-barriers als een alternatief voor reguliere geleiderails is naar onze mening niet alleen een ondoordachte stap, het druist bovendien in tegen het groeiend besef bij wegbeheerders en politici dat geleiderails moeten worden aangepast aan de veiligheidseisen voor motorrijders. De MAG zet zich al jaren in om geleiderails aangepast te krijgen, en deze inzet heeft in 2004 geleid tot een omvangrijk geleiderailproject van de provincie Utrecht en de MAG, waarbij op 15 potentieel gevaarlijke locaties in de provincie Utrecht een totaal van 3.000 meter geleiderail is voorzien van een onderplank. Deze onderplank, of motorrijdersbescherming, dient om motorrijders bij een onverhoopte valpartij te beschermen tegen de paaltjes waarop de reguliere geleiderail is bevestigd.

 

In een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken van verkeersveiligheid van 17 september 2004 schrijft minister Peijs over cable-barriers: "In Zweden zijn langs een groot deel van het wegennet zogenaamde cable-barriers geplaatst. Of dit ook in Nederland toepasbaar is, is niet zeker. Dit hangt onder meer samen met de intensiteit van het verkeer en de wegbreedte. De provincie Overijssel overweegt een proef. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de eventuele proef nauwlettend volgen. Een specifiek aandachtspunt is de veiligheid voor motorrijders."

 

Het is voor de Motorrijders Actie Groep onverteerbaar dat wegbeheerders, ondanks alle beschikbare informatie en ondanks alle goede alternatieven, kiezen voor een levensgevaarlijke staalkabel als geleiderail/rijbaanscheiding.

 

Klik op de foto's voor een grotere weergave

klik hier voor een artikel over de MAG & de cable-barrier

uit de Telegraaf van zaterdag 28 mei 2005

 

Op zaterdag 10 september 2005 heeft de Motorrijders Actie Groep (MAG) een demorun georganiseerd in de provincie Groningen, als protest tegen het plaatsen van cable-barriers langs de provinciale weg N860 én tegen cable-barriers in het algemeen. Als ludieke actie hebben we de cable-barrier zelf beveiligd met grote aantallen strobalen!

Klik hier voor alle informatie en de foto's.

  

Na de protesten van de MAG tegen de plaatsing van een cable-barrier, hebben Koos van der Span en Marc Jager, leden van de Groningse Provinciale Staten namens het CDA, hierover vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten van Groningen. De machthebbers in Groningen hebben gekozen om zogenaamde 'omgekeerde logica' toe te passen: zolang niet is bewezen dat de cable-barrier gevaarlijk is voor motorrijders, zal deze blijven staan. De MAG is uiteraard van mening dat eerst maar eens bewezen moet worden dat een cable-barrier wel veilig is voor motorrijders!

Als belangrijkste argument voert de provincie op dat een cable-barrier een voordelige oplossing is, omdat deze - anders dan een reguliere vangrail - niet hoeft te worden verwijderd als er drie tot vier keer per jaar een schip te water wordt gelaten bij de naastgelegen scheepswerf. De MAG heeft de gedeputeerde laten weten dat dit naar onze mening een niet-relevant argument is. De kosten van het bouwen en te water laten van een schip komen niet voor rekening van de provincie en vallen dus onder de ondernemerskosten van de scheepswerf.

Kennelijk was de provincie Groningen zelf ook niet helemaal overtuigd van de wijsheid van haar besluit, want men heeft de metalen paaltjes van de cable-barrier laten omkleden met een 'energieabsorberend materiaal' (zie foto's). Ook een paaltje met een stootkussen is voor de MAG geen acceptabel alternatief voor een motorvriendelijke geleiderail die een vallende motorrijder zal geleiden langs de onderplank. In Mag-a-zine 79 (augustus 2005) zegt revalidatiearts Tjerk de Ruiter hierover: "Ongeacht wat de onderzoekers ook mogen beweren, een paaltje dat voorzien is van een beschermhuls zal nog steeds een puntbelasting veroorzaken en elk object dat geen rekening houdt met het lage gewicht van een motorrijder zal zorgen voor deceleratieschade."

Vervolgens heeft de provincie Groningen ook een 'waarschuwingsbord' bij de cable-barrier geplaatst (zie foto's hiernaast). Gekozen is voor een niet-bestaand bord, dat naar mening van de MAG meer vragen oproept dan het beantwoordt. De kleur blauw wordt normaliter alleen gebruikt voor adviesborden (denk aan borden die een adviessnelheid geven). En zou de gemiddelde weggebruiker weten wat er wordt bedoeld met 'kabelconstructie'?

Als er dan al een bord moet staan, kies dan liever voor het officiele waarschuwingsbord met een onderbord en een niet mis te verstane boodschap. De MAG is ook de beroerdste niet, dus om de provincie Groningen te helpen, hebben we alsvast een computersimulatie gemaakt (zie foto hiernaast).

 

Klik op de foto's voor een grotere weergave.

  

Eurorail, producent van geleiderails en cable-barriers, heeft problemen met de argumenten van de MAG tegen de cable-barrier en maakt bovendien bezwaar tegen het gebruik van een testvideo op onze internetpagina, geplaatst om motorrijders de kans te geven zelf een oordeel te vellen over staalkabels als vangrail. Klik hier om de briefwisseling tussen Eurorail en de MAG te lezen.

De hierboven genoemde argumenten tegen de cable-barrier als geleiderail/rijbaanscheiding vormen de mening van de MAG. Natuurlijk bestaan er ook andere meningen. Klik hier en lees bijvoorbeeld de meningen van Peter van Hoek, beleidsmedewerker verkeersveiligheid van de provincie Overijssel en van Chris Schoon van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Hoe denken andere (internationale) motorrijdersorganisaties over de cable-barrier? Klik hier en ontdek het zelf.

 

Ben jij al lid van de Motorrijders Actie Groep?

Klik hier en schrijf je nu in!