Motorrijders zetten vraagtekens bij motorvoertuigverlichting overdag

Naar aanleiding van onderzoeken naar de effecten van het voeren van motorvoertuigverlichting overdag (MVO), schat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat in Nederland jaarlijks 45 verkeersdoden en 600 verkeersgewonden kunnen worden bespaard als auto's overdag met hun lichten aan rijden. De SWOV heeft de minister van verkeer en waterstaat geadviseerd MVO ook in Nederland te introduceren.

De Motorrijders Actie Groep (MAG), belangenvereniging voor motorrijders, zet grote vraagtekens bij de onderzoeksmethoden en bij de schattingen van de SWOV. Over de gevolgen van MVO voor motorrijders zegt de SWOV: "Door motorrijders, die in Nederland nagenoeg allemaal overdag verlichting voeren, wordt soms de vrees geuit dat hun opvallendheid vermindert als ook auto's overdag verlichting gaan voeren. Uit de laboratoriumstudie van TNO bleek dat de proefpersonen motorrijders eerder zagen als auto's MVO voerden."

Sleutelwoord is hier ‘laboratoriumstudie'. De onderzoeken die TNO heeft verricht naar de zichtbaarheid van voertuigen met of zonder verlichting overdag, vonden plaats in een laboratorium, waarbij de proefpersonen plaatjes op een computerscherm te zien kregen, waarop steeds maximaal twee voertuigen te zien waren. De MAG benadrukt dat verkeersdeelname in werkelijkheid een dynamische en complexe bezigheid is, waarbij zwakkere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders kunnen ‘verdwijnen' in een zee van licht. Onder motorrijders is het goed gebruik ook overdag met dimlicht te rijden, juist omdat de motorfiets hierdoor beter opvalt tussen het overige verkeer, dat doorgaans niet met ingeschakelde verlichting rijdt.

Naar mening van de MAG staan in publicaties van zowel de SWOV als het TNO teveel schattingen en veronderstellingen om de conclusie te kunnen trekken dat voertuigverlichting overdag geen negatieve gevolgen heeft voor motorrijders. In de afgelopen dertig jaar zijn meer dan vijftig studies verricht naar MVO, zonder dat daar een eensgezinde mening voor of tegen MVO uit is gekomen. Zonder een wetenschappelijke basis om voertuigverlichting overdag te verplichten, lijkt een dergelijke maatregel uitsluitend gemotiveerd door de politieke wil om de indruk te wekken iets aan een maatschappelijk gewenste verbetering van de verkeersveiligheid te doen.

De MAG dringt er bij minister Peijs van verkeer en waterstaat op aan dat zij, alvorens een deze ingrijpende verkeersmaatregel in te voeren, een wetenschappelijk verantwoord onderzoek laat uitvoeren naar de consequenties voor alle verkeersdeelnemers.

Dergelijk onderzoek dient naar mening van de motorrijders plaats te vinden onder omstandigheden die overeenkomen met het werkelijke verkeersbeeld en niet door een proefpersoon achter een beeldscherm in een laboratorium te plaatsen.