Home

21 October 2015

'Motor met aanhanger mag de grens niet over'


Volgens de Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn die in 2013 in werking is getreden, niet goed geïmplementeerd waar het gaat om rijden op een motor met aanhangwagen.
De lidstaten, dus ook Nederland, mogen rijden met een aanhangwagen achter een motor alleen toestaan op het eigen grondgebied, je mag er dus niet de grens mee over. Dat geldt overal in de Europese Unie: motorrijders mogen officieel nergens de grens over met een aanhangwagen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is bezig de regelgeving hierop aan te passen. Het ministerie heeft daarbij de keuze tussen een algeheel verbod op rijden met een aanhangwagen of het rijden met een aanhanger alleen toe te staan op eigen grondgebied. Het ministerie is van plan voor het laatste te kiezen (iets is beter dan niets).

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft overigens bij navraag geen overtuigende verklaring gehoord voor deze interpretatie door de Europese Commissie en daarom zal Nederland bij de evaluatie van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn (in 2018) de wens op tafel leggen om het rijden op en motor met aanhanger in de gehele Europese Unie mogelijk te maken.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Foto: Wim Taal