Print deze pagina

Home

18 December 2014

Goede afloop voor Nederlandse motorrijder die in Zweden onderuit ging


Op 1 december 2014 werd een interessant geval voor het gerechtshof van Falun in Zweden gebracht. Het was een mondelinge behandeling tussen de Zweedse Transport Administratie en de advocaat van de Nederlandse motorrijder Pieter Lankhuijzen die op los grind onderuit ging in juni 2011, tijdens een motorrit in Zweden.
Een collega-motorrijder filmde de rit en ook de crash. In de film is te zien dat er geen waarschuwingsborden voor wegwerkzaamheden, glad wegdek of los grind zijn geplaatst. Pieter crashte in een flauwe bocht, als gevolg van een enorme hoeveelheid grind op de weg. Aangezien Pieter niet kon bewijzen dat het losse grind was achtergelaten door de ondernemer die de weg had gerepareerd, ging Pieter akkoord met 75 procent van zijn oorspronkelijke vordering.

Tijdens het midzomerweekend, op 25 juni 2011, crashte de Nederlandse motorrijder (en MAG-lid) Pieter Lankhuijzen op los grind op een weg in het zuiden van Zweden. Gelukkig was hij niet gewond, maar de motorfiets en zijn kleding werden beschadigd. De motor moest worden gerepareerd voordat Pieter terug naar Nederland kon. Pieter claimde €5.623 aan kosten voor de schade aan de motorfiets en kleding bij de Zweedse Transport Administratie (verantwoordelijk voor de staat van het wegennet). Zij verklaarden dat het bedrijf na de wegwerkzaamheden al het losse grind van de weg had geveegd en weigerden Pieter te betalen.



Pieter vroeg de Zweedse belangenorganisatie voor motorrijders SMC om hulp. Maar ondanks twee afzonderlijke brieven aan de Zweedse Transport Administratie en ladingen van bewijs (de video waarin het ontbreken van waarschuwingsborden en de hoeveelheid grind bleek en een GPS-logboek waaruit bleek dat hij zich aan de maximumsnelheid hield), weigerden ze om hem te betalen. Uiteindelijk hielp SMC Pieter aan een advocaat om de Zweedse Transport Administratie aan te klagen.

In het begin gaf het wegenbedrijf verschillende data over wanneer het wegwerk gedaan was en wanneer de weg was geveegd. Vanaf het begin verklaarde het bedrijf dat de reparatie werd gedaan op midzomeravond (een grote nationale Zweedse feestdag), maar later beweerde men dat het werk een paar dagen eerder werd gedaan, op 22 juni, en dat de weg twee keer was geveegd tijdens de nacht 23 juni.

Tijdens de mondelinge hoorzitting op 1 december jl. verklaarde de advocaat van de Zweedse Transport Administratie dat ze in principe niet verantwoordelijk voor het ongeval zijn - zelfs als het wegwerk niet werd gedaan op een passende manier en als deze fout heeft geleid tot een ongeval. Ondanks dat feit was men wel bereid om de kosten te dekken als dit het resultaat van de bemiddeling zou zijn. "Wij waren niet op de hoogte van het losse grind en we vertrouwen de ondernemer die heeft aangeven de weg na de wegwerkzaamheden twee keer te hebben geveegd", zei de advocaat van de Zweedse Transport Administratie. Hij zei ook dat de motorrijder het ongeval zelf kon hebben veroorzaakt met zijn rijstijl. Pieter's advocaat antwoordde dat het GPS-logboek en de video laten zien dat hij reed binnen de maximumsnelheid.

Tijdens de hoorzitting werd gesteld dat het ongeval zich heeft voorgedaan als gevolg van het grind, maar de twee partijen werden het niet eens over waar het grind vandaan kwam. De Zweedse Transport Administratie vertrouwt haar ondernemers. Om te kunnen winnen moest de Nederlandse motorrijder met zijn advocaat met een 90 procent waarschijnlijkheid aantonen dat de ondernemer liegt, dat deze het grind niet heeft weggeveegd en dat het grind het gevolg was van de wegwerkzaamheden en iets anders.

Na de hoorzitting moesten de toeschouwers de kamer verlaten, waarna de bemiddeling heeft plaatsgevonden. Om de mogelijke kosten voor een toekomstige rechtszaak te voorkomen, heeft Pieter ingestemd met een bedrag van €4.217, 75 procent van de kosten die hij vanaf het begin claimde. De Nederlandse verzekeraar dekt de kosten voor de Zweedse advocaat. Pieter kreeg het geld vanwege al het bewijs dat hij naar voren kon brengen, zegt Veronica Johansson, zijn Zweedse advocaat. "Ik ben blij dat het nu klaar is en ik denk dat het een goed resultaat is. Ik hoop ook dat de Zweedse Transport Administratie een les heeft geleerd om dit soort onnodige ongevallen in de toekomst in het belang van alle Zweedse motorrijders te vermijden", zegt Pieter.

SMC concludeert dat zelfs als je echt goed bewijs hebt om je zaak mee te onderbouwen (video, getuigen, GPS-log en foto's van grind), de Zweedse Transport Administratie op geen enkele wijze bereid is om verantwoordelijkheid te nemen. De ondernemer, het wegwerkbedrijf, heeft geen bewijs voor wanneer hun werk gedaan is en veranderde de data meerdere keren. Desondanks is het de weggebruiker die moet bewijzen waar het grind vandaan kwam. Is het echt nodig voor een weggebruiker in deze situaties om monsters van het grind mee te nemen, het naar een laboratorium te sturen om het te laten testen en vergelijken met het grind de ondernemer gebruikte tijdens het onderhoud?

De uitkomst is een goed kerstcadeau voor een buitenlandse motorrijder die een bezoek bracht aan Zweden. De uitkomst toont ook aan dat de motorrijdersgemeenschap elkaar kan helpen, over de grenzen heen. SMC is een zusterorganisatie van MAG Nederland en beide organisaties maken deel uit van de Europese federatie van belangorganisaties voor motorrijders, de FEMA. MAG Nederland bedankt Maria Nordqvist van SMC voor haar vasthoudenheid en haar steun voor ons MAG-lid Pieter Lankhuijzen.