Print deze pagina

Home

25 June 2015

Overleg Rijkswaterstaat, KNMV en MAG leidt tot aanpak Kooimeerplein


Rijkswaterstaat geeft toe: het plaatsen van een waarschuwingsbord op het Kooimeerplein is niet genoeg om motorongevallen te voorkomen.
Rijkswaterstaat en de motorrijdersorganisaties KNMV en MAG hebben afspraken gemaakt over een structurele aanpak van de problemen op het verkeersplein Kooimeer.

Het Kooimeerplein, een verkeersplein bij Alkmaar, blijft de gemoederen bezig houden. In totaal zijn bij KNMV en MAG inmiddels al 60 meldingen binnengekomen van motorrijders die daar in de problemen kwamen of zelfs ten val kwamen. Na een grondige analyse van de situatie kwam Rijkswaterstaat, in voortdurend overleg met KNMV en MAG, tot de conclusie dat de volgende zaken kunnen leiden tot ongevallen:

  • Een knik in de linker rijstrook die nauwelijks opvalt;
  • Een verkantingsovergang (een kleine helling van het wegdek) vlak voor de plek waar motorrijders moeten kantelen om de bocht in te gaan, die een niet-vloeiende beweging kan veroorzaken;
  • Diverse detectielussen en reparatievakken geven - zeker bij nat wegdek - de indruk van glad wegdek, dat motorrijders proberen te mijden;
  • De begrijpelijkheid van sommige bewegwijzering en markering kan de aandacht van het rijgedrag afleiden.

De oplossing leek simpel: corrigeer de fouten van het verkeersplein en het aantal ongevallen zal drastisch afnemen. Maar tot onze grote verbazing wist Rijkswaterstaat ons recent te melden dat vooralsnog alleen een waarschuwingsbord zou worden geplaatst, met informatie om doorgaande motorrijders op de middelste rijstrook te laten rijden. Voor zowel de KNMV als de MAG was en is dit absoluut onacceptabel. Het plaatsen van een waarschuwings- of informatiebord is volgens de motorrijdersorganisaties een veel te licht middel; het verkeersplein moet grondig worden aangepakt voor er meer gewonden (of erger) vallen.

De motorrijdersorganisaties en Rijkswaterstaat leken in een onmogelijke impasse te zijn beland, maar desondanks vonden alle partijen het de moeite waard om verder te praten. En zo geschiedde: op donderdag 25 juni 2015 hebben Arjan Everink (KNMV) en Wim Taal (MAG) in Amsterdam aan tafel gezeten met een zware delegatie van Rijkswaterstaat West-Nederland. De delegatie stond onder leiding van Nancy Scheijven, directeur Netwerkmanagement.

De gevaarlijke situaties die op het Kooimeerplein ontstaan, zijn naar mening van KNMV en MAG in nagenoeg alle gevallen een gevolg van een keten aan oorzaken (slechte belijning, een ongelijkheid in het wegdek, glad-ogende reparatievakken die motorrijders van hun rijlijn doen afwijken, etc.). De motorrijdersorganisaties hebben er dan ook het punt gemaakt dat het wegnemen van een aantal van de delen van de keten zal leiden tot een veiliger verkeersplein. Natuurlijk zien we liever dat het volledige verkeersplein op de schop gaat, maar dat zal volgens directeur Scheijven financieel niet haalbaar zijn.

Uiteindelijk hebben Rijkswaterstaat en de motorrijdersorganisaties elkaar gevonden in het volgende: Rijkswaterstaat komt op zeer korte termijn met een plan van aanpak waarmee zoveel mogelijk delen van de 'keten' worden hersteld. Ook zal worden aangegeven wat de kosten hiervan zijn en op welke termijn de werkzaamheden kunnen worden verricht. Dit plan van aanpak zal uiterlijk medio augustus van dit jaar gereed zijn en dan zullen KNMV en MAG dit plan op de inhoud beoordelen. Rijkswaterstaat zal tot het plan van aanpak uitgevoerd gaat worden naar alle waarschijnlijkheid wel een waarschuwings- of informatiebord gaan plaatsen.

De problemen op het Kooimeerplein en de media-aandacht die dit opleverde, hebben er ook toe geleid dat Tweede-Kamerlid Farshad Bashir (SP) Kamervragen heeft gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Naar verwachting zullen die Kamervragen begin juli worden beantwoord door de minister. Rijkswaterstaat-directeur Nancy Scheijven verwacht dat de minister het plan van aanpak dat Rijkswaterstaat, KNMV en MAG zijn overeengekomen zal opnemen in de beantwoording van de Kamervragen.

De motorrijdersorganisaties KNMV en MAG zijn voorzichtig optimistisch over het behaalde resultaat.

Arjan Everink (hoofd verkeer KNMV): "Het conflict rondom het Kooimeerplein met Rijkswaterstaat is gewoon vervelend. Wij kennen Rijkswaterstaat namelijk als een prima partner waar we regelmatig mee aan tafel zitten om te brainstormen over motorveiligheid. De KNMV was daarom ook zeer verbaasd over de voorgestelde oplossing om alleen maar een bord te willen plaatsen. Gelukkig konden we Rijkswaterstaat met zwaarwegende argumenten overtuigen dat meer actie echt noodzakelijk is."

Wim Taal (beleidsmedewerker MAG): "In het gesprek met Rijkswaterstaat hebben alle partijen laten zien dat de wil er is om te komen tot een goede oplossing, maar de nu gemaakte afspraak is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De MAG heeft zich hard gemaakt voor structurele maatregelen en verwacht dat op korte termijn ‘de schop de grond in gaat’ en dat motorrijders weer zonder angst en beven over het verkeersplein kunnen rijden."

Wim Taal (MAG) en Arjan Everink (KNMV)
Wim Taal (MAG) en Arjan Everink (KNMV)


Eerdere berichten over het Kooimeerplein:
15 juni 2015 - SP stelt Kamervragen over Kooimeerplein
12 juni 2015 - Telegraaf: "KNMV & MAG boos op Rijkswaterstaat"
24 april 2015 - Oorzaken ongevallen Kooimeerplein in Alkmaar in beeld
16 maart 2015 - MAG en KNMV overleggen met Rijkswaterstaat over Kooimeerplein in Alkmaar
26 januari 2015 - Meldpunten registeren in een half jaar tijd veertig incidenten op het Kooimeerplein te Alkmaar